Hem » Shims - Distanser & mellanlägg

Shims - Distanser & mellanlägg

Empiro erbjuder shims i en stor mängd olika material och dimensioner. Med över 70 års erfarenhet av kundanpassad tillverkning av shims kan vi tillverka dessa med hög precision i dimensioner och material helt enligt era önskemål. I vårt sortiment nedan erbjuder vi shimsbrickor av högsta kvalitet.

Är det kundanpassade shims ni söker så går det att finna mer info under specialtillverkade shims, eller så kan ni redan nu skicka en förfrågan.

Vad är shims? Användningsområden och fördelar med shimsbrickor

Shimsbrickor som även kan kallas mellanlägg eller distanser kan användas för att kompensera för toleranser vid olika sorters tillverkning. Distanser placeras för att justera höjd och riktning i kopplingen mellan olika maskiner och motorer. 

Vi erbjuder även laminerade shims som underlättar för användandet då användaren själv kan justera tjockleken på shimsen genom att skala av en folie i taget.

Shims kan även göra att tillverkningen av motorer och maskiner inte behöver vara lika precis vilket i sin tur kan minska ledtider och reducera processkostnader i produktionen.

Empiros sortiment av shimsbrickor

Empiro är experter på kundanpassad tillverkning av shims. Shims kan vara lämpligt att specialbeställa med tillhörande ritningar och dimensioner då produkten ställer stora krav på precision och specialanpassning för varierande applikationer. Dock erbjuder Empiro även ett sortiment av shims i vårt standardiserade online-sortiment nedan. I vårt sortiment finns industristandardiserade passringar för kullager och motorunderlägg i olika material, utföranden och dimensioner. 

Skiktvis avskalbara shims - Passringar av Laminum®

Passringar är en typ av shims som är alltid är en ring i olika dimensioner. Våra laminerade passringar är mellanlägg i mässing som består av 0.05 mm tunna folier. Dessa folier är ihoplimmade på så sätt att ringen framstår som en enhetlig solid ring.

Folierna går att skala av en och en med en skarp kniv för att successivt kunna skala ner tills lämplig totaltjocklek erhållits hos mellanlägget. Vid avskalning av folier behåller mellanlägget utseende och hållfasthet, som liknar det hos en helt homogen plåt. Passringarna underlättar vid montering av t.ex. kullager och kan öka effektiviteten i produktionen. Se mer specifikationer under passringar av laminum.

Shims för distansjustering i motorer - Avskalbara motorunderlägg av Laminum®

Motorunderlägg är en typ av shims som är speciellt framtaget för att justera distanser i motorer. Med motorunderlägg av laminum kan varje montör direkt på platsen anpassa motorunderlägget så att det får en bestämd tjocklek.

De 0.05 mm tunna folierna går att skala av en och en med en skarp kniv för att successivt kunna skala ner tills lämplig totaltjocklek erhållits hos shimsbrickan. Vid avskalning av folier behåller shimsbrickan utseende och hållfasthet, som liknar det hos en helt homogen plåt.

Läs mer om dessa distanser för motorer under motorunderlägg i laminum.

Distanser av Lamipac® - Motorunderlägg som utgörs av 10 enskilda shimsbrickor

Med distanser av lamipac kan de 0.1 mm tunna folierna tas av en och en och varje folie kan användas som en enskild shimsbricka. Shimsbrickorna kan skalas av och användas var för sig eller för att justera totaltjockleken på distansen. 

Folierna är enskilda shims som är sammanfogade i ena kanten med en lasersvets. Shimsbrickorna är lätta att tas loss för att använda som distanser i exempelvis motorer. Läs mer om denna typ av mellanlägg under motorunderlägg i lamipac.

Solida shims - Motorunderlägg av Lamisol®

Shims av lamisol är av massivt material, alltså inte avskalbart. Mellanläggen av lamisol är lämpliga att använda för att utjämna grövre toleranser och vid installationer av ett stort antal motorer.

Lamisol® motorunderlägg levereras i standardutförande i rostfritt stål eller mässing i olika tjocklekar. Se mer specifikationer för mellanläggen under motorunderlägg i lamisol.

Specialtillverkade shims

Är det kundanpassade shims ni söker så går det att finna mer info under specialtillverkade shims, eller så kan ni redan nu skicka en förfrågan.

Välkommen att kontakta oss vid eventuella frågor och funderingar.

Läs mer